Specialist in opdampen.

Egmond Plastic is specialist in techniek van opdampen. In het kort komt het neer op het verdampen van aluminium, dat op de producten neerslaat als een aluminiumlaagje. 

Het proces kan als volgt worden omschreven: 

Tijdens hoog vacuüm metallisatie door verdamping smelt het aluminium eerst en creëert dan een “wolk” van aluminiumdamp. Deze aluminiumdamp zet zich af op een kunststofoppervlak. Dit resulteert in een dunne aluminiumfilm. 

In een perfecte vacuümtoestand (6×10 10-5 mbar) slaan de aluminium moleculen neer op alle oppervlakten zonder weerstand te ondervinden van lucht- of gasdeeltjes. Op deze manier worden de kunststofoppervlakten bedekt met een gelijkmatige laag zuiver aluminium.  

Voordat het hoog vacuüm-coatingproces plaatsvindt, moeten de kunststofoppervlakten geëgaliseerd worden door een vernislaag. Daarmee krijgt de ondergrond een betere hechting en een glad oppervlak om de aluminium laag glanzend te krijgen. 

Deze aluminium laag kan worden afgedekt door een beschermende vernislaag. Door deze vernis in te kleuren kunnen effecten zoals goudkleur worden verkregen. 

Deze techniek wordt voornamelijk toegepast voor functionele doeleinden, zoals reflectoren en spiegels of voor esthetische doeleinden, zoals onderdelen voor bijvoorbeeld Cv-installaties.

reflectorlampje
Reflectorlamp voorbeeld opdamptechniek

Volg ons op Facebook en LinkedIn